Megakraan op de Maasvlakte
ROTTERDAM – Alles gaat in het groot tijdens de aanleg van de Maasvlakte 2. Een 1200 ton zware kraan legt 20.000 betonblokken van elk 40 ton op hun plek.
Schepen brengen 325 miljoen kuub zand en 7 miljoen kuub stenen naar de nieuwe haven van Rotterdam. „Dat is meer dan 110 voetbalstadions vol.”
(Klik hier voor een printervriendelijke versie)
Megakraan op de Maasvlakte
De Blockbuster is een zogenaamde E-crane die betonblokken van 40 ton op 50 meter afstand vanuit het hart van de kraan op 15 centimeter nauwkeurig neer kan zetten.
ROTTERDAM – Alles gaat in het groot tijdens de aanleg van de Maasvlakte 2. Een 1200 ton zware kraan legt 20.000 betonblokken van elk 40 ton op hun plek. Schepen brengen 325 miljoen kuub zand en 7 miljoen kuub stenen naar de nieuwe haven van Rotterdam. „Dat is meer dan 110 voetbalstadions vol.” Stiekem is Ronald Paul heel trots op ‘zijn’ nieuwe haven. De directeur van de Projectorganisatie Maasvlakte 2 kon het gisteren niet laten om keer op keer te benadrukken dat de aanleg van het megaproject door hard en efficiënt werken volledig op schema ligt. Wie het kersverse stukje Nederland bezoekt, ziet met eigen ogen dat er inderdaad keihard wordt gewerkt. Enorme dumptrucks rijden af en aan met zand, grind en stenen. Grommend schuift een bulldozer blubber voor zich uit. Vanuit het water lost een grote sleephopperzuiger zijn lading zand.
Het meest indrukwekkend van alle machines is toch de Blockbuster, een enorme kraan die blokken beton met een lengte, breedte en hoogte van 2,5 meter in zee zet. Het blauwgele gevaarte is met zijn 30 meter hoogte al van ver te zien.
De Blockbuster bouwt aan een nieuw soort zeewering, een zogenaamd stenig duin met blokkendam. Aan de zuidwestkant van de Maasvlakte 2 zullen duinen en strand de zee tegenhouden. Aan de noordwestkant is daar niet voldoende ruimte voor. Er komt een zanddijk met daarover een 4 meter dikke laag stenen die tijdens een storm kan én mag bewegen. Uniek in Nederland. Paul: „Het kost minder geld in aanleg en in onderhoud.”
Om de vervormingen van het stenig duin binnen de perken te houden, legt de Blockbuster een blokkendam aan als golfbreker. Daarvoor hergebruikt de zogenaamde E-crane blokken beton van de eerste Maasvlakte. Die zijn tijdens de aanleg in de jaren 60 vanaf een schip in zee gegooid. Ze lagen dus schots en scheef door elkaar.
Veertig jaar later legt de Blockbuster de grijze kubussen exact op de plek die door een tekenaar met een 3D-computerprogramma is aangegeven. De machinist van de megakraan kijkt op zijn beeldscherm en kan op 15 centimeter nauwkeurig de blokken op de juiste plaats zetten. De kraanmachinisten hebben daarvoor een opleiding gehad. Als het moet, kunnen ze in volledige duisternis doorgaan met hun werk.
Bij de oude methode –blokken vanuit een schip dumpen– zou het werk aan de zeewering het gehele stormseizoen stilliggen. De Blockbuster werkt echter onder meest barre weersomstandigheden door. Zodoende is het werk aan de zeewering en dus ook aan de nieuwe Maasvlakte veel eerder klaar dan wanneer de oude methode was gebruikt.
Kraanmachinist Jan Roubos (57) uit Werkendam zit graag in de cabine van de Blockbuster, 30 meter boven de grond. „Mooi uitzicht, mooi werk. Andere collega’s zetten standaard de radio aan, maar ik laat hem meestal uit. Ik heb al mijn aandacht bij het werk nodig.”
De stevige Werkendammer heeft al heel wat grote waterbouwkundige klussen gedaan, maar de aanleg van de Maasvlakte 2 vindt hij de kroon op zijn werk. „Ik draai al 38 jaar mee, maar dit pas echt Hollandse glorie.”
In Nederland zijn wel grotere en zwaardere kranen dan de Blockbuster aan het werk. Het is echter voor het eerst dat zo’n grote joekel is ingezet bij het bouwen van een zeewering.
Het bijzondere van de Blockbuster is dat hij een betonblok van 40 ton 50 meter verder kan neerleggen zonder te rijden. Een contragewicht van negen van zulke blokken is ervoor nodig om het gevaarte niet te doen kantelen.
Twee medewerkers van Puma (het samenwerkingsverband tussen de aannemers Boskalis en Van Oord) hebben de kraan ontwikkeld. Het schijnt dat ze de machine eerst in het klein van meccano hebben opgebouwd.
Over twee jaar is de 6 miljoen euro kostende Blockbuster klaar met zijn job. Wat gaat er dan mee gebeuren? Paul, laconiek: „Dan zetten we hem op Marktplaats. Door de kostenbesparing die we met deze vorm van zeewering bereiken, heeft hij zijn geld wel opgebracht.”
Futureland
Iedereen kan het werk op de Maasvlakte 2 met eigen ogen bekijken. Vanuit het bezoekerscentrum FutureLand in Rotterdam rijdt een treintje over het bouwterrein. Voor 5 euro per persoon maken bezoekers een rondrit van een uur over het nieuwe land. Sinds eind juni reden al meer dan 8000 mensen mee. Het bezoekerscentrum trekt jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers.
Bron: http://www.refdag.nl